sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Sports Sponsorship


Hej!

Jag har läst boken Sports Sponsorship - A Professional´s Guide av Brian Sims (2011). 

Brian Sims är en av världens mest framgångsrika och erfarna människor inom sport marknadsföring och boken som jag har läst baserar sig på hans 37-åriga erfarenhet av branschen. Boken var väldigt bra och intressant och innehöll mycket av Sims egna upplevelser och vad han under åren konstaterat att är värt att tänka på då man som individ, lag eller förening försöker få sponsorering. Jag tyckte väldigt mycket om att Sims gav så många exempel från sina egna upplevelser och förklarade dem så att man ganska enkelt även skulle kunna tillämpa dem på lägre nivåer än på elitnivå. Nedan listar jag några punkter som jag speciellt anser att är viktiga att ta i beaktande både för oss och för ÅIFK:s damfotboll.

·         Det viktiga är inte att höra till eliten inom sporten man utövar för att få sponsorer, utan det viktiga är hur man framför sponsoreringsförslaget till företaget. Sims berättar i boken hur han skaffade sponsorering till sin första racerbil. Han parkerade bilen utanför företaget, Victoria, som han skulle söka sponsorering från, och medan han gick in började det samlas människor runt omkring bilen för att beskåda den på närmare håll (vilket ofta händer då man parkerar en racerbil på en offentlig plats). Då han mötte ägaren bad han honom ta en titt ut genom fönstret och efter en stunds tystnade sade Sims: ”Can you imagine what would happen if we put that car, emblazoned with Victoria’s branding, in the middle of Maidstone shopping center on a Saturday morning?” Ägaren frågade aldrig på vilken nivå han tävlade eller vilka ambitioner han hade, han var endast nyfiken över vad bilen, som marknadsföringsredskap, kunde göra för hans affärer.
·         Var inte rädd för att bli nekad eller att misslyckas!
·         Redogör för företaget vilken image det kan ge om företaget sponsorerar t.ex. ÅIFK damfotboll. Sims föreslog att man ska göra en lista på adjektiv som beskriver sporten/föreningen/laget man representerar och sedan göra en jämförelse mellan vilka värderingar och vilken image företaget har eller vill ha och se om ett samarbete kan leda till denna image. Exempel på dessa adjektiv kan vara: samarbetsvillig, tävlingsinriktad, globalt, spännande, mäktigt o.s.v.
·         Det är alltid viktigt att skapa en win - win situation. Man får inte tänka att man har rätt att få understöd från företag för att kunna utöva sin hobby, utan man måste tänka på att både laget och företaget ska ha någon nytta av samarbetet.
·         Det är bra att göra en lista på allt som ÅIFK kan tänkas erbjuda sponsoren (både små och stora saker) så att man kan visa den konkreta nyttan för företaget att samarbeta med ÅIFK.
·         Då man lägger fram ett förslag och anger olika fördelar med sponsoreringen är det även viktigt att komma ihåg att vad som kan ses som en fördel för ett företag behöver inte vara en fördel för ett annat företag.  
·         Desto mer kreativ och innovativ den strategiska sponsoreringsplanen är desto större är chansen att den är framgångsrik. I många fall kan det även vara bra att söka sponsorer som kan ha nytta av att samarbeta med varandra.
·         Det som vi har gjort, och som även Sims menar att är bra att göra, är att söka företag sektorvis. Då kan man studera vad som är viktigt för företag inom den sektorn från en marknadsföringssynvinkel, och skapa sig en bild av företagen och branschen de verkar inom.  
·         Sims betonar även vikten av att hålla regelbunden kontakt med de sponsorer man har och se till att kommunikationen fungerar som den ska. Det är trots allt mycket enklare att försöka hålla kvar de sponsorer man har än att ständigt vara tvungen att söka nya.

(Autocourse.com) 

Jag har även läst Sponsor Football Ltds blogg där jag läst inläggen: Ten useful steps you should take to succeed, What are businesses looking for? Och Why do businesses sponsor local sport? Alla skrivna av Kieran Byrne (2011). Det viktigaste jag snappade upp därifrån är följande:

·         Utveckla ett sponsorpaket där man redogör för vad man har att erbjuda och hur man skiljer sig från övriga lokala fotbollslag. För ÅIFK:s damfotbolls del kan det därför vara viktigt att betona att man är ett multikulturellt lag med en proffsig utländsk tränare.
·         Kvalitet över kvantitet! Kontakta inte allt för många företag utan välj hellre ett fåtal som man kan undersöka djupare och lägga fram ett mer personligt förslag åt. Kanske vi borde minimera vår lista som vi tänkte ge åt ÅIFK lite?
·         Informera företaget man kontaktar följande:
-          Vad laget kan erbjuda
-          Vilka fördelar företaget kan få genom att sponsra laget
-          Hur mycket sponsorering man önskar få från företag
-          Hur länge man önskar att företaget ska sponsra laget
  • Orsaker till att företag väljer att sponsra lokal idrott är publicitet, image (se Sims list förslag),     samhällsinvolvering och reklammöjligheter.

 Länk till bloggen: http://football-sponsorship.co.uk/blogweb/index.php.

Jag fick speciellt mycket ut av att läsa Brian Sims bok och jag rekommenderar alla som är intresserade av sport marknadsföring att läsa den. 

// Alexandra


1 kommentti: